Skoči na glavno vsebino
Select Page

Svetovni dan Zemlje, ki ga že več kot po stoletja obeležujemo 22. aprila, je letos potekal s pobudo, da moramo investirati v naš planet. Svetovni dan Zemlje je v svojem sporočilu nagovarjal vsakega izmed nas. »To je trenutek, ko lahko spremenimo vse. Zdaj je čas za neustavljiv pogum. Skupaj moramo vlagati v naš planet. Kajti zelena prihodnost je uspešna prihodnost«.

Na naši šoli smo ta dan obeleževali kar dva meseca. V začetku meseca maja so učenci izven časa pouka skupaj z učiteljico Mišo Rus in Danijelom Hudoklinom postavili ogrado, ki je razmejila zeleno površino v notranjem dvorišču šole. Uporabili so veje, ki so ostali ko so obrezovali drevje.

V ogrado, ki je nastala so učenci predmetne stopnje skupaj z razredniki zasadili mešanico travniških rastlin in se pogovarjali o pomenu travišč in travnatih površin za opraševalce in druge vrste organizmov.
Semena so bila zapakirana v paketke izdelane iz strani starih učbenikov.

Zakaj je pomembno, da travnatih površin ne kosimo v maju in juniju? S tem, ko kosimo kasneje rastlinam omogočimo, da odcvetijo in ustvarijo semena, ter si tako ustvarijo novo generacijo za naslednjo sezono. S tem omogočimo tudi žuželkam, da imajo dovolj hrane (nektarja) v tem času.

Šolski prostor je tako bogatejši za manjši košček narave, ki nas bo osrečeval še dolga leta In ohranjal pestrost našega šolskega prostora.

Zapisala: Miša Rus, mag. prof. biol.

Dostopnost