Skoči na glavno vsebino
Select Page

Radio Dragofon

1. Oddaja

Pozdravlja vas eden od mnogih šolskih radiov, a le eden je takšen, ki je tudi poučen. Oddaja je namenjena mladim, ki si upajo biti drugačni, sprejeti in v svojem življenju tudi kaj spremeniti. V prvi oddaji radia DragoFON vas Tjaž in Ula vodita skozi tegobe začetka šolskega leta in obiščeta svetovalno službo naše šole. Tam jima prijazna svetovalna delavka razloži trike za hitro in boljše učenje. Te to in še več zanima? 

2. Oddaja

Šolski novinarji in voditeljici oddaje Nina in Vita vas skupaj z ostalimi sodelavci popeljeta v svet avtomobilov in prevoza. Ob dnevu jezikov, ki smo ga praznovali 26. septembra, se pogovarjamo o jezikih. Če želiš izvedeti, kateri je najbolj priljubljen, poslušaj oddajo. Gost oddaje je tokrat učitelj Primož, ki na OŠ Dragomelj največ ve o varnosti v prometu, o katerem govorimo ob tednu mobilnosti. Verjamemo, da o varnosti in ekologiji ne vemo nikoli preveč. Izračunaj, koliko CO2 proizvedete samo v vašem gospodinjstvu!

3. Oddaja

Borut, Marcel, Ela in Anja iz 4. a so mladi novinarji, ki vas v tretji oddaji radia Dragofon obveščajo, kaj se je ob tednu otroka dogajalo na naši šoli. Učiteljica Nataša je čestitala tekmovalcem medobčinskega krosa. Ob mednarodnem dnevu bele palice, ki smo ga praznovali 15. oktobra, smo se pogovarjali s petošolko Hano, ki je ena od 3.600 slabovidnih oseb v Sloveniji. Bela palica je po vsem svetu priznana kot simbol slepote. Hana se v svetu videčih dobro znajde, čeprav jo tu in tam pesti stiska. Predstavi se na svoj humoren način, saj takšna tudi je. Ker je zelo zanimiva deklica, živahna in razigrana, vas vabimo, da prisluhnete intervjuju z njo. Ob koncu pa vas njena učiteljica, tiflopedagoginja, pouči, kako pristopimo k slepi osebi. Vsekakor zanimivo poslušanje!

Ali veš, da bela palica prihaja iz Velike Britanije. Pojavila se je po prvi svetovni vojni, ko je leta 1921 mladi britanski glasbenik in fotograf James Biggs oslepel in se domislil, da bi svojo palico pobarval v belo. Z belo palico je bil bolje viden v prometu, kadar je prečkal cesto.

4. Oddaja

V četrti oddaji smo z učenci spregovorili o dogajanju na taborih Iskalci biserov, kjer so v globinah sebe iskali bisere kot soosebne cilje in odgovornost, bleščal se je tudi biser zaupanja vase, iskali so tudi biser sprejemanje samega sebe … Nihče ni odšel domov nespremenjen. Vsak je začutil iskrenost, optimizem, zadovoljstvo, hvaležnost. O tem so pripravili reportažo novinarji iz 7. b. Kako pa je z razmišljanjem v šoli? V posebnem prispevku govorimo o obisku učiteljev iz EU, ki raziskujejo de Bonova orodja za razmišljanje. Kaj dobrega prinašajo orodja razmišljanja? Zakaj je razmišljanje lahko tudi zabavno, čeprav je naporno? Kam iti, če ne v OŠ Dragomelj, kjer učenci 4. razreda obiskujejo Male sive celice. Poslušajte!

5. Oddaja

V peti oddaji voditelji v največji meri govorijo o dobrodelnosti med mladimi, ki naj bi bila v upadanju. Učenci naše šole dokazujejo, da imajo srce, saj zbiramo hrano za Anino zvezdico, izdelovali in prodajali so izdelke na božičnem sejmu v šoli, četrtošolci pa so celo s predstavo razveselili bale bolnike na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Radovedni kot smo, smo spregovorili tudi o kajenju in alkoholu med mladimi. Na vašo željo objavljamo rezultate ankete, prisluhnite.

Ne moremo mimo svetlega, bliskajočega novega leta, ki je za mnoge stresno in hrupno – ne pozabimo na varnost. Učiteljica in pomočnica ravnatelja Martina Pogačar nam ob koncu leta poda nekaj nasvetov ob uporabi pirotehničnih izdelkov. Vsi si želimo vrniti v šolo zdravi in polni energije! Uživajmo počitnice!

6. Oddaja

Pesnik France Prešeren je rad imel zelo

pesmi, knjige, znanje in otroke celo.

V tokratni oddaji kulturni

posvetimo trenutek miniaturni

pesnikovemu življenju,

ne, o ne samo o trpljenju,

tudi o Katri mali,

njemu kot očetu – pa ne v šali.

Odprimo Poezije,

berimo in zamižimo,

ni treba televizije,

da, kulturni na ta dan bodimo!

7. Oddaja

V tokratni oddaji Matija in Eva razložita, zakaj prestavljamo uro. Medtem ko nekateri debatirajo o ukinitvi prestavljanja urnih kazalcev na zimski čas, sprememba prestavljanja ure za eno uro naprej spravlja v slabo voljo tudi mlade Dragomeljčane. Ema in Eva sta glasbeno obogatili prav sedmo oddajo, ki jo posvečamo vsem materam in ženskam. Zakaj praznujemo materinski dan? O tem smo vprašali učiteljico Karmen. Se slišimo kmaaalu!

Dostopnost