Skoči na glavno vsebino
Select Page

Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk.

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je izobraževati, obveščati in osveščati mladino o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno osveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk naj za otroke postane poseben praznik. Osrednja tema, ki smo jo tokrat posebej izpostavili, je mleko in mlečni izdelki. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Razredna stopnja je odkrivala pot »belega zlata« s kravico Berto. Predmetna stopnja pa se je lotila izračunavanja ogljičnega odtisa naše šole. Raziskovali smo ogljični odtis zavržene hrane, prometa, ogrevanja, svetil, odpadkov in celo električnih naprav.

Iz neoporečnih živil (kruha, masla, jabolk, medu), ki so ostali od zajtrka, je skupina učencev izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane s pomočjo in znanjem masterchefice Alje Virjent spekli slastne reciklirane sufleje.

Dostopnost